MikkoKulmala

Olympiahengen mahalasku

  • Rion avovesiurheilun suorituspaikkoja.
    Rion avovesiurheilun suorituspaikkoja.
  • Lisää luonnonkauniita maisemia
    Lisää luonnonkauniita maisemia

Pitkään odotettuja Rion olympialaisia on nyt mitelty toista viikkoa. Tavallista suurempaa draamaa tai sekoilua ei ole urheilun puolesta näkynyt, vaan tavanomaisten yllätysten, yllättäjien, ennakkosuosikkien jne. urheiluun normaalisti kuuluvien asioiden kanssa kilpailulliset osiot on viety hienosti läpi.

Lajeista, joita en ole ennen seurannut, rugby ja miekkailu nostivat minusta hienosti tasoaan esiin ja olivat molemmat mielenkiintoista seurattavaa.

Miinuspuolena ainakin omasta mielestä on ollut uinti. Sitä tulee aivan liikaa, matkoja on liikaa ja Phelps voittaa liikaa. Ja vaikka Phelps on oikeasti todella ylivoimainen ja oikea lajilegenda, niin varmasti Usain Boltillakin olisi yli 20 olympiakultaa, jos kilpailumatkoja olisi 100, 120, 140, 160, 180 ja 200 metriä telinelähdöllä, pystylähdöllä ja lentävällä lähdöllä. Painin ja nyrkkeilyn ottelumääriä karsittiin jo rajusti, olisiko seuraavaksi uintilajien vuoro?

Urheilullisesti iso asia oli Venäjän jättäminen pois yleisurheilusta. Venäjällä on varmasti systemaattista dopingin käyttöä, mutta synnitön heittäköön ensimmäisen kiven. Samoilla perusteilla Yhdysvallat, Iso-Britannia, Kiina ja Jamaika voitaisiin jättää pois kisoista, puhumattakaan Norjan toiminnasta talvilajien parissa...

Mutta se varsinainen asia on itse kilpailupaikka. Miksi kisat pitää järjestää köyhässä, korruptoituneessa ja ongelmia täynnä olevassa kehitysmaassa? Jos KOK:n kisaisännän valintaprosessi perustuisi pelkästään urheilulliseen ja talouden kannalta kestävää kehitystä tukevaan puoleen, ei Rio olisi päässyt neljän finaalipaikan joukkoon. Muiden hakijoiden joukossa oli esimerksiksi Madrid, Tokio, Chicago ja Praha. Kaupunkeja, joissa kaikki suorituspaikat ja hotellit yms vastaavat fasiliteetit olisivat olleet valmiina. Nuo kaupungit löytyvät maista, joissa pakollisia lisärakennustöitä olisi tuskin teetetty orjatyövoimalla.

Lisäksi monesta Rion kisapaikasta tulee samanlaisia autioituneita aavekaupunkeja kuin Pekingistä, Sotshista ja monesta muusta paikasta löytyy jo. Pelkästään golfia varten rakennettiin kaupunkiin kolmas suuri golfkenttä. Ja Rion metropolialueen 12 miljoonasta asukkaasta vain kourallisella on edes varaa harrastaa kyseistä lajia. Mutta eliitin asuinalueelta golfkeskukseen rakennetulla metrolinjalla kelpaa esimerkiksi kisavieraina olevien olympiakomitean jäsenten käydä lätkimässä palloa vihreän veran ääressä.

Sotshissa kävi samalla tavalla. Suorituspaikat lyötiin pystyy Välimeren leveysasteille paikkaan, jossa moni ihminen käy rantalomalla. Venäjä teki valtavat taloudelliset tappiot kisojen järjestelyillä ja samoin käy Riossa.


Tästä päästäänkin siihen viimeiseen kohtaan ja villakoiran ytimeen. Kuolleet työmiehet, zikavirus, turistien ryöstöt ja pahoinpitelyt ja epäonnistuneet kisat eivät haittaa olympiakomitean jäseniä ollenkaan. Euroopan televisio-oikeudet vuosille 2016-24 myytiin Discoverylle yli miljardilla eurolla. Ja järjestämällä kisat Etelä-Amerikassa oikeuksia saatiin myytyä kalliilla muillekin. Ja rahankähmintä on Etelä-Amerikassa helpompaa, sillä pankkikriisin ravistelemassa Madridissa ja paremmin taloustietoisessa Europaassa ylipäätään KOK:n jäsenten sikailua olisi katsottu hieman pahemmalla silmällä kuin Riossa, jossa muutamien miljardien suhmurointi on jokapäiväistä bisnestä muutenkin.

Ja toivottavasti jokainen ymmärtää, ettei KOK:lla ole minkäänlaista tulosvastuuta. Kisojen antaminen Brasilialle on yhtä edesvastuutonta kuin avatun viinapullon antaminen alkoholistille. Yksi maailman korruptoituneimmista maista kun vaan ei mitenkään voi onnistuneesti järjestää kisoja, joiden rahoitus tulee valtiolta ja menee yksityisille yrittäjille. Jokainen meistä tietää, miten siinä käy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Oikeassa olet, joskin mietin sitä, miksi O-kisat pitäisi järjestää isoissa maailman Megacentrumeissa.
Siitähän kaikki mainitsemasi ongelmat juontuvat. Elikkä KOK hamuaa rahaa pohjattomaan taskuunsa.
O-kisat pitää järjestää pienempimuotoisena ja rakennekustannuksiltaan halvemmiksi. Vähemmän karsintoja kisojen aikana. Lajien jakamista eri vuosille olympiaadin aikana. Siinä lähtöarvoja, joilla voidaan vielä jotain pelastaa.

Käyttäjän MikkoKulmala kuva
Mikko Kulmala

Ja kehittyneissä maissa kisat voisi jakaa laajemmalle alueelle. Esimerkiksi koko Keski-Eurooppa voisi järjestää kisat yhdessä. Tällöin ruuhkat pysyisivät maltillisina, olemassa oleva hotellikapasiteetti riittäisi ja monet megalomaanisen yleisötapahtuman mukanaan tuomista lieveilmiöistä voisivat jäädä syntymättä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Paljolti samaa mieltä Kulmalan kanssa. Dopingia vastaan on vaikea taistella mutta Venäjän tapaus on niin törkeä että mielestäni ansaitsi rangaistuksensa.
Lajien karsimisen aloittaisin niin että ne lajit joihin maailman parhaimmisto ei syystä tai toisesta osallistu olisivat ensimmäisiä pois jätettäviä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Nyt en ymmärrä, mitä tarkoitat maailman parhaimmistolla.
Kuka sen parhaimmistomn valitsee, KOK, urhedilijat vaiko maailaman rikkaimmat?

Voitaisiin ehkä aloittaa lajipoistot kaikkein kalleimista/lärvi lajeista.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Lajinsa parhaita voisivat esimerkiksi olla:

Lajit joissa käytössä oleva ranking kuten esimerkiksi tennis ja golf
Nyrkkeilyssä maailmanmestarit ja heidän lähimmät haastajansa
Jalkapallossa voisi osakriteeri olla raha eli se hinta joka pelaajista on maksettu

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #5

Meillä on niinvastekkeiset mielipiteet, etten pysty enempää kommentoimaan. Nosta kädet ylös ja taistelen muilla foorumeilla helpomman voiton saamiseksi.

Juhani Nurminen

Ja sitten pitäisi olla joka lajille tyypilliset kisat ilman mitään dopingia. Joissa ei myöskään sallittaisi syöksyä maaliintulossa. Ja jokaisen "keihäänvarren" pitäisi täyttää tietty painoindeksi - vaikka sitten lisäpainojen avulla?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Blogissa on paljon terveitä näkemyksiä. Tässä olisi minun lääkkeitäni olympiapöhötaudin voittamiseksi:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Blogissa on paljon terveitä näkemyksiä. Tässä olisi minun lääkkeitäni olympiapöhötaudin voittamiseksi:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Blogissa on paljon terveitä näkemyksiä. Tässä olisi minun lääkkeitäni olympiapöhötaudin voittamiseksi:
http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu...

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset