MikkoKulmala

Huuhkajien kilven puhdistus, osa 1

Suomi otti eilen EM-karsinnoissa hienon 1-0 -voiton Kreikasta. Käytännön mahdollisuudet EM-kisoihin menettänyt Suomi pelasi uuden valmentajan alaisuudessa pelkästään tuloksesta, ja se haluttu tulos saatiin. Näistä karsinnoista ei mikään kovin tutuksi tullut suoritus siis.

 

Lopputulos oli hieno, mutta ottelun selostaja, kommentaattori, asiantuntematon TV-juontaja ja suomifutis.com ovat silti sitä mieltä, että ottelu ja esitys oli paska. Ja allekirjoittaneen mieli mustui. Mitä te suomalaiselta jalkapallolta oikein odotatte? 75%:sta pallonhallintaa ja pitkien syöttykuvioiden kliinistä päättämistä iloisessa maalijuhlassa?

 

Voin kertoa ikävän uutisen. Sellaista ei ole vähään aikaan tulossa. Ei tällä pelaajatuotannolla.

 

Ja ottelusta vielä. Markku Kanervasta tuli päävalmentaja vain lyhyt aika sitten, kesken karsintojen. Joukkue kynsi keskellä syvintä suota, eikä peli kulkenut. Tähän vielä lisäksi fanit alkoivat jo kääntyä vastaan ja pari avainpelaajaa loukkaantui ennen ottelua.

 

Lisäksi Kreikka on vastustajana paljon enemmän kuin sarjasijoitus antaa olettaa. Jos mikä tahansa jalkapallon suurmaa saa Fäärsaarilta kahdesti peräkkäin turpaan, voisi olettaa, että joukkue on hieman sisuuntunut. Jos suomalaisilla on näyttöhaluja, niin löytyy niistä varmasti kreikkalaisiltakin. Ja Kreikka tuli otteluun juuri niin kovaa kuin voi olettaa.

 

Suomifutis.com antoi pelaajille jutussaan arvosanat. Ne ovat kieltämättä melko lailla ylikriittiset. Tässä oma versioni, suluissa suomifutiksen arvosana:

 

Lukas Hradecky, 8 (8)

Ainoita, joista olen samaa mieltä. Otti keskityspallot varmasti ja liimasi käytännössä kaikki vedot, mitkä liimattavissa oli.

 

Jere Uronen, 7 (5,5)

Ei ollut lähellekään niin huono kuin kommentaattorit antoivat ymmärtää. Jäi joissain tilanteissa jälkeen, mutta noin alhaalta puolustavalla taktiikalla tilanne on väistämättä se, että läpisyötöissä jää jossain vaiheessa ottelua jälkeen. Ja keskikentän keskustan pelinrakentaminen oli niin vähäistä, ettei Uronen päässyt käyttämään hyökkäysvoimaansa.

 

Paulus Arajuuri, 7 (6)

Omiin ei mennyt ja prässin alla pärjäsi isoksi kaveriksi yllättävänkin hyvin taitavien kreikkalaisten kanssa. Muutamassa keskityksessä jäi pussiin, eikä päässyt katkomaan, mutta muuten hyvä peli.

 

Joona Toivio, 6,5 (5,5)

Vähän epävarma ja pehmeä, mutta edelleen. Valtavan prässin alla kaverin todelliset maalipaikat jäivät yhden käden sormilla laskettavaksi ja omiin ei mennyt yhtään.

 

Kari Arkivuo, 6,5 (5)

Samat sanat kuin Urosesta. Teki sen minkä pystyi puolustuspäässä ja muutenkin vaisua hyökkäyspeliä ei juuri pystynyt rakentamaan. Otti muutamia todella näyttäviä riistoja.

 

Perparim Hetemaj, 7,5 (5,5)

Käsittämätöntä kritiikkiä. Piti palloa, uskalsi pelata ja mennä eteenpäin. Katkoi hyökkäyksiä, keräsi vastustajalle rikkeitä ja oli edes jonkinlaisena piikkinä vastustajan lihassa.

 

Alexander Ring, 7,5 (6,5)

Sama kuin Hetemaj. Uskalsi yrittää ja teki valtavasti töitä. Maalia edestävässä hetkessä otti pallon todella kauniisti haltuun ja ohitti vastustajan kuin pujottelukepin. Suoritus, joita Pukilta ja Hämäläiseltä on turhaan odotettu jo vaikka kuinka kauan.

 

Tim Sparv, 6,5 (6)

Hyviä katkoja ja hyvää pääpeliä. Pelinrakentajan rooli ehkä hänelle vähän vieras ja taitotason ylälaitaa, mutta ei se roolitus Sparvin vika ole. Klaarasi hyvin ja piti välit toppareihin hyvänä.

 

Markus Halsti, 6,5 (6)

Yltiöpassiivisen ja -puolustavan pelitavan takia pelasi Sparvin kanssa vähän samaa roolia ja aluetta. Ei ole pelinrakentaja, mutta hyvä tasapainottaja.

 

Kasper Hämäläinen, 4 (5)

Löysä. Ei saanut yhtään syöttöä haltuun, eikä yhtään palloa omille.

 

Teemu Pukki, - (4)

Niin huono, ettei voi edes antaa arvosanaa. Ei saanut aikaan mitään. En käsitä, millä vapaalipulla mies seilaa ottelusta toiseen avauksessa, kun kahden metrin syötöt menee kolme metriä ohi ja kaksinkamppailuissa C-junnutkin olisi liian kovia vastustajia.

 

Berat Sadik, 7,5 (6)

Oli vaarallinen ja oli tilanteissa. Sai pitkät pallot haltuun ja pystyi jopa jakamaan palloja eteenpäin.

 

Joel Pohjanpalo, 9 (9)

Yksi paikka, yksi maali. Oli aktiivinen ja karvasi ja yritti mennä eteenpäin.

 

Sakari Mattila, 6,5 (6)

Rauhoitti peliä. Ei pitänyt tehdä ihmeitä, eikä tehnyt.

 

Tästä päästään aiheeseen tulevaisuus. Joulukuusi on kärrätty kaatopaikalle ja palattu perinteiseen kaavaan. Kun Eremenko saadaan takaisin ruotuun, tästä olisi mielestäni hyvä jatkaa eteenpäin. Moisanderin sekoilua en jäänyt kaipaamaan. Selostamossa kysyttiin, että kuka nyt avaa peliä, kun Moisander on sivussa. No mitä jos vaikka joku asiaan vihkiytynyt keskikenttäpelaaja? Nyt ei oltu löysiä pääpalloissa, vaan sinne mentiin Arajuuren johdolla melko kova raivo silmissä, eikä omassa päässä tullut oikeastaan yhtään Moisanderilta tuttua aivopierua, vaan pelattiin varmasti.

 

4-4-1-1 on ihan käypä systeemi, siihen löytyisi pelaajatkin. Ja kikkailulla siitä voisi kääntää sen oman (ja monen suurseuran) suosikin, 4-2-3-1. Vai miltä seuraava kokoopano kuulostaisi?

                    Pohjanpalo

      Hetemaj - Eremenko - Riski

                   Halsti - Ring

Uronen - Arajuuri - Toivio - Arkivuo

                     Hradecky

 

Siinä olisi tasapainottavat Halsti ja Ring, laitapakkien nousut olisivat tukevaa toimintaa, eivät välttämätöntä, Eremenko saisi täysin vapaan roolin kymppipaikalla ja Pohjanpalo saisi toteuttaa kärjessä itseään. Hetemaj ja Riski hyviä ajamaan hyökkäyksiin mukaan.

 

Tilanteen mukaan Sadik kärkeen, Mattila rakentamaan keskikentälle tai Sparv vahvistamaan puolustusta.

 

Toivottavasti Färsaaret kaatuu maanantaina ja pelaajien ilme kirkastuu entisestään. Antaa vähän voimaa tulevaisuudelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.